Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG)

Een geneeskunde met een historie van ruim vijfduizend jaar, De TCG bestaat uit veel verschillende elementen. Therapeuten hebben de keuze uit het voorschrijven van kruiden, diëten,Acupunctuur, Tui Na,Cupping, Moxa en Guasha therapie .

De traditionele Chinese geneeskunde heeft een erg lange geschiedenis. Op primitieve wijze was er al sprake van medische gebruiken in vroegere tijden. De strijd tegen ziekten begon toen onze Chinese voorvaderen probeerden te overleven in barre omstandigheden. Bij het zoeken naar voedsel ontdekten zij dat sommige planten eetbaar waren en andere op een bepaalde manier verlichting brachten bij ziekten. Op deze wijze werd de ervaring en kennis met kruiden in de Chinese geneeskunde toegepast.

Zo ook ontdekten zij in het Stenen en Bronzen tijdperk dat bepaalde stenen of bronzen instrumenten gebruikt werden bij de behandeling van ziekten, b.v. de “Bian-stenen”, een type steen met een scherpe vorm die gezien kan worden als de voorlopers van de acupunctuurnaalden.

Met het gebruik van vuur ontstond de mogelijkheid om niet alleen met vuur te koken, maar ook te gebruiken als warmtebron, om bescherming tegen de kou te bieden. Ook ontdekte men dat vuur een gunstig werking had bij de behandeling van een aantal ziekten. Dit is de oorsprong van de Moxa-therapie.

Uit deze tijd dateert ook de toepassing van kruiden voor uitwendig gebruik, aangezien men bij letsel en verwondingen bladeren of delen van planten op de wond legde.De laatste tientallen jaren is deze duizenden jaren oude Traditionele Chinese Geneeskunde uitgebreid bestudeerd.

Energie en Balans

De traditionele Chinese geneeskunst is gebaseerd op het in balans brengen en houden van onze natuurlijke energie, in het Chinees Qi (Chi) genoemd. Deze energie heeft twee kanten, namelijk Yin en Yang

Qi loopt in vele banen (ook wel meridianen genoemd) door het lichaam.Op deze manier staan de organen, de energie en het lichaam in nauwe verbinding met elkaar. Als een ervan uit balans is kunnen er klachten ontstaan.

Aanpak

Traditionele Chinese Geneeskunde kan de natuurlijke weerstand verhogen en klachten verlichten of laten verdwijnen.Het voordeel van de TCG is dat het niet alleen symptomen bestrijd, maar dat het ook de oorzaak van de klachten aanpakt. Deze geneeskunde is dan ook niet alleen geschikt om klachten te verhelpen, maar ook om  ziekte te voorkomen en werkt dus preventief, want ook hier geldt: ” Voorkomen is beter dan genezen”.