Kruiden

Kruiden zijn een belangrijke aanvulling op de meer energetische therapieën als acupunctuur en Tui-Na massage. De Chinese kruidengeneeskunde is gebaseerd op een geheel systeem met een eigen fysiologie en diagnostiek (TCG). Een kruid of een kruidenformule heeft een heel eigen energetisch beeld, dat past bij het energetisch beeld van de mens die behandeld wordt. De behandeling kan op maat worden gesneden. Niet alleen het symptoom, maar ook de wortel van het probleem kan worden aangepakt.

Het kan zinvol zijn om naast acupunctuur ook Chinese kruiden te gebruiken. Kruidengeneeskunde is één van de belangrijkste pijlers van de TCG. Chinese kruiden worden al duizenden jaren toegepast en ze zijn voor het eerst beschreven door Shen Nong in de eerste eeuw voor Christus in de eerste Chinese Materia Medica.

In de kruidengeneeskunde zijn de medicinale middelen ingedeeld naar hun werking.

De meest traditionele methode is het bereiden van een kruiden-formule zoals vroeger in het oude china, bij afkooksels worden de stevige delen van de plant (bast, wortel, wortelstokken en bessen), gebruikt vanwege hun medicinale werking, een mengsel van ruwe kruiden die u moeten koken tot een decoctie en dan drinken.

Chinese kruiden zijn middelen die het lichaam voeden of versterken, ziektebestrijding en weerstand versterken, slijm oplossen, de spijsvertering, verstoring van de hormoonhuishouding of bloedsomloop verbeteren, of het vasthouden van vocht verminderen. Het doel van de kruiden therapie is om de balans in het lichaam te herstellen.

De traditionele kruiden samenstelling is beschikbaar in pil, tablet of capsule vorm en zijn de meest gebruikte vormen in de moderne tijd.

Indicaties kunnen zijn:

Maag- en darmziektes: chronische diarree, zwerende dikke darm, constipatie, verscheidene complicaties na maag- en darmoperaties.

Gynaecologische aandoeningen (vrouwenziektes) : menstruatiepijn,  steriliteit, onregelmatige menstruatie, hoofdpijn bij menstruatieovergangsklachten.

Ademhalingsziektes:  astma, chronische bronchitis, hyperventilatie.

Huidziektes:  acné, eczeem, psoriasis, netelroos, huidaandoeningen aan handen en voeten, schimmelinfecties,

Spier– en gewricht ziektes: hernia, artritis, nekwervelslijtage, stijve en pijnlijke spieren en gewrichten, spier- en gewrichtblessures.

Urologische ziektes: chronische blaasontsteking, prostaatontsteking.