Allergieën, Hooikoorts en Astma

Veel mensen hebben in het voorjaar en in de zomer veel last van allergieën. Tijdens het voorjaar en in de zomer worden allergieën in het algemeen veroorzaakt door het stuifmeel van  grassen, onkruid en bomen die in bloei staan.In feite is het afweermechanisme van het lichaam in de war. De op zichzelf onschadelijke pollen worden als indringers beschouwd en het lichaam maakt een stof aan (histamine) om ze te bestrijden. Sommige mensen verdragen de stof niet en krijgen vervolgens hooikoorts.

Hooikoorts gaat gepaard met een grote verscheidenheid van symptomen. Het leidt tot overprikkeling van de slijmvliezen van neus en keel en het kan jeukende, niezen, verstopte neus, loopneus, tranende , branderige, jeukende of rode ogen, hoofdpijn, vermoeidheid  veroorzaken, en soms hoesten , piepen en benauwdheid komen veel voor.

Wanneer allergenen en antistoffen reageren bij personen met allergie, zwelt hun neusslijmvlies op. Hierdoor wordt de  afvoer van slijm uit de bijholten belemmerd en dit zal bij veel mensen sinusitis veroorzaken.

Veel hooikoortspatiënten hebben een verstoring binnen de longenergie en leverenergie.

Acupunctuur en Chinese kruiden bieden mensen met een allergie een manier om hun organen te versterken. De symptomen kunnen aanzienlijk verminderen of  bij sommige mensen  zelfs helemaal verdwijnen, zonder dat de behandeling vervelende bijwerkingen heeft.

Astma in de acupunctuur krijgen de luchtwegen – samen met de huid – een belangrijke plaats toebedeeld in ons afweersysteem. Het zijn immers organen die in direct contact staan met de ‘buitenwereld’.

Een onderzoek naar de conditie van de huid behoort dan ook standaard tot de werkwijze bij ademhalingsproblemen. Bekend is de combinatie van eczeem met benauwdheid. Acupunctuur beïnvloedt het vrijelijk stromen van energie in het lichaam; een behandeling is altijd gericht op het in balans brengen van deze energiestroom. Bij benauwdheid is die energiestroom duidelijk belemmerd.

De behandeling richt zich op het verhogen van de algemene weerstand, het doen ontspannen van de luchtwegen en borstkas, en het verminderen van de slijmproductie. Over het algemeen is acupunctuur bij behandeling van ademhalingsproblemen effectief en treedt er nagenoeg altijd verlichting van de klacht op.