Acupunctuur

Wat is acupunctuur?

 Zhen Jiu (letterlijk: ‘prikken’, van naaldjes ) is een onderdeel van een behandelmethode in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG)  De Nederlandse arts Willem ten Rhijne bedacht toen het woord ‘acupunctuur’, een samenstelling van het Latijn acus (naald) en pungere (prikken, steken).

Volgens de filosofie van de  TCG krijgt ieder mens bij de geboorte een bepaalde hoeveelheid energie mee. Die energie is nodig om te kunnen leven en actief te zijn. Energie circuleert in het lichaam via meridianen, dit zijn energiekanalen waardoor onze levensenergie (ook wel qi genoemd) stroomt. De meridianen zijn verbonden met alle organen, spieren, botten en weefsels. Als de energiestroom wordt verstoord ontstaan er ziektes. Zo’n verstoring in de energetische huishouding kan optreden door invloeden van buitenaf (b.v. virussen, wind, kou, hitte, vochtigheid), door trauma’s, overbelasting en/of heftige emoties (verlies van een geliefd persoon, angsten) of grote zorgen. Op deze meridianen liggen de acupunctuur punten. Door bepaalde punten op de meridianen te prikkelen met de steriele naalden kan de energie weer gaan stromen en kan de balans worden hersteld. Hierbij worden naalden op zogenaamde acupunctuurpunten in het lichaam gestoken.

Meer en meer kliniekproeven ondersteunen de positieve regulerende therapeutische werkzaamheid van acupunctuur. “Onderzoek heeft aangetoond dat acupunctuur misselijkheid en braken na een operatie en chemotherapie vermindert. Het kan ook de pijn verlichten. Onderzoekers begrijpen niet volledig hoe acupunctuur werkt, het zou de activiteit van de eigen pijnstillende stoffen in uw lichaam helpen. Ook kan het invloed hebben op hoe de chemische stoffen vrijkomen die de bloeddruk en de doorstroming regelen. “(NIH: Nationaal Centrum voor complementaire en alternatieve geneeskunde)

Hoe lang is de geschiedenis van acupunctuur?

Er zijn geschriften uit de oude tijd: in het klassieke boek “Huangdi Neijing” gaf keizer Huang Di de opdracht om alle kennis en ervaring van de geneeskunde te verzamelen. Het boek is ingedeeld in twee delen: Su Wen en Ling Shu is een medische encyclopedie over inwendige ziekten, diagnostiek methoden, behandelingen, filosofie van Yin en Yang, Vijf Elementen, Zang Fu theorie.De grondslag van deze geneeswijze werd meer dan 3000 jaar geleden gelegd. In China en andere Oosterse landen wordt acupunctuur al meer dan 3000 jaar toegepast. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw is acupunctuur tot de Westerse wereld doorgedrongen. Momenteel wordt het op grote schaal toegepast.

Hoe hygiënisch is een acupunctuur behandeling?

Ik gebruik zelf het meest naalden met een dikte van 0,25-0.25 mm. De meeste naalden worden geprikt tot een diepte van enkele millimeters (bv. Gezichtsgebied) tot enkele centimeters (bv. Dijbeen).Ik houd me aan de hygiënische voorschriften zoals het gebruik van nieuwe steriele wegwerpnaalden. De behandelbank met voor iedere patient een schone papierrol op de behandelbank. Elk punt voor het prikken wordt gedesinfecteerd met 70% alcohol.Belangrijk effect van acupunctuur is een goede “De Qi” sensatie tijdens de behandeling. Dus het gaat niet om de dikte van de naald of hoe diep de naald in het acupunctuurpunt gaat, het gaat om het effect van acupunctuur en “De Qi” sensatie wat de patiënt zal voelen tijdens behandeling.

Is de acupunctuurprik pijnlijk?

Het inbrengen van de naald voelt men nauwelijks. Wanneer de naald op de juiste diepte zit, pas ik een naaldtechniek toe: de naalden worden gestimuleerd met de hand bij de klassieke methode, of met een elektrisch schokje,of  een tintelend of verdoofd gevoel bij de moderne toepassing. Meestal zal de patiënt een zwaar gevoel krijgen op gestimuleerde punten. Dit is ook noodzakelijk om effectieve invloed uit te oefenen tijdens acupunctuurbehandeling. Mocht men angst voor naalden hebben (of speciaal voor kinderen) kunnen we andere behandelmethoden bespreken; zoals TuiNa massage.

Wat kunt u voelen na een behandeling?

Door de behandelingen worden de lichaamsenergieën en het zelfregulerende vermogen sterk geactiveerd. Er kunnen zich na een behandeling verschillende reacties optreden, omdat het lichaam en de geest zich ontdoen van oude spanningen en emoties. Na een behandeling kunt u zich misschien moe of slaperig voelen en/of klachten kunnen tijdelijk verergeren. Doorgaans is de verergering van korte duur, waarna men een geleidelijke verbetering kan verwachten, geef daar aan toe en neem rust. Na een behandeling mag u die dag niet douchen. Dit is heel belangrijk voor het effect van de behandeling. Een enkele acupunctuurbehandeling is meestal niet voldoende om een optimaal resultaat te geven. U dient te rekenen op minimaal 5 tot 8 behandelingen, afhankelijk van uw klachten.

Soorten van acupunctuur

  1. Classic acupunctuur,
  1. Oor acupunctuur,
  1. Schedel acupunctuur,
  1. Electro acupunctuur,

  2.  Cosmetische acupunctuur,

Waarom Acupunctuur?

Acupunctuur is een natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen pijn en ontsteking,  het helpt het afweersysteem te versterken en een immuunreactie beter te reguleren, het kan ook verzwakte weerstand verbeteren. Het grote voordeel van acupunctuur is dat het bijna geen bijwerkingen heeft. En omdat bij een acupunctuur behandeling uw gehele energiehuishouding verbetert, zult u zich snel fitter en gezonder voelen. Acupunctuur heeft ook een preventieve werking, het heeft een positieve invloed op het welbevinden van de mens en het stimuleert de levenslust.  Acupunctuur helpt bij veel klachten. Voor meer informatie zie Acupunctuur Indicatielijst.