Maag- en darmklachten

Als we eten, kauwen we ons voedsel fijn en vermengen het met speeksel. Nadat ons voedsel de mond en slokdarm is gepasseerd, komt het in de maag terecht. De maag is eigenlijk een spier die het voedsel verder kneedt en vermengt met maagzuur om het te verteren. Maagzuur vormt ook een verdedigingsmiddel tegen allerlei bacteriën die wij met ons voedsel binnen krijgen. De maagwand wordt door een dikke slijmvlieslaag tegen het maagzuur beschermd. Door verschillende oorzaken kan dit maagslijmvlies plaatselijk dunner worden, waardoor het maagzuur op de maagwand kan inwerken. In ernstige gevallen kan dit leiden tot een maagzweer.

In de Chinese geneeskunde is de spijsvertering het centrum van het lichaam; als de spijsvertering op een optimaal niveau werkt, zullen andere systemen in het lichaam goed kunnen functioneren. Met behulp van acupunctuur, Chinese kruiden en een dieet komt de spijsvertering weer in balans, welke zal leiden tot meer energie, weerstand en vitaliteit.

 Een behandeling met acupunctuur is erop gericht om de verstoorde energiebalans te herstellen. Een stagnering van de normaal naar beneden gerichte energie uit zich in pijnklachten of in een tegengestelde reactie zoals oprispingen of braken. De acupuncturist zal zich allereerst richten op ondersteuning van het verteringsproces en verhoging van de weerstand. Het is ook mogelijk om specifieke maag-darmklachten te behandelen, waaronder maagpijn, zuurbranden, diarree, constipatie en colitis.