Menstruatieproblemen en Menopauze

Er zijn veel symptomen die bij de menstruatie horen. Veel vrouwen hebben last van het pre-menstrueel syndroom dat gekenmerkt wordt door o.a. stemmingswisselingen en een grote behoefte aan ongezond eten (chips, snoep,ijs ), slapeloosheid en hoofdpijn. Een normale menstruatie heeft meestal een regelmatige cyclus, een constante bloeding en in het bloed is een minimale hoeveelheid stolsels aanwezig. Reizen, stress, verandering van medicijnen, een operatie of een wijziging in het voedingspatroon kunnen al veranderingen in de menstruele cyclus tot gevolg hebben. Deze veranderingen moeten tijdelijk zijn.

Maandelijkse hevige menstruatiepijnen en/of menstruatiekrampen wijzen op een onderliggend probleem zoals endometriose. Het slikken van pijnstillers zorgt wel voor vermindering van de pijn, maar lost het probleem niet op. Wanneer het onderliggend probleem niet wordt behandeld, kan dit leiden tot verminderde vruchtbaarheid. Acupuntuur en een kruidenbehandeling kunnen zowel de menstruatiepijnen en menstruatiekrampen verminderen als ook het onderliggende probleem behandelen.

De klachten die tijdens de menopauze optreden zoals opvliegers, vermoeidheid, slapeloosheid, nachtelijk zweten, pijn, stijfheid, emotionele instabiliteit kunnen door acupuntuur en kruiden behandeld worden.