Gua Sha

Wat is Gua Sha, oftewel ‘schrapen’

Gua Sha, oftewel schrapen is een behandelingsmethode die gebruik maakt van een ‘schraper’ en speciale olie om hiermee op een bepaalde plek op het lichaam over de lokale huid  te schrapen. De theorie van Gua Sha is gebaseerd op de TCG-theorie van de 12 reguliere meridianen en de acht extra meridianen en werkt volgens het principe dat je acute klachten aan de oppervlakte geneest. Gebruikmakend van verschillende handtechnieken geef je een sterke stimulatie aan de meridianen, tot de huid helemaal rood wordt. Dit heeft verschillende werkingen. Je kunt het gebruiken om te ontgiften, hitte af te drijven, de circulatie van Qi te bevorderen (dit werkt pijnstillend) en om de spijsvertering te bevorderen.

Gua Sha stamt in principe af uit het Stenen Tijdperk, toen men afging op het instinct om bij bepaalde klachten met een bepaald voorwerp een bepaalde plaats te schrapen. Na verloop van tijd kon men zo een aantal specifieke klachten onder controle krijgen. Gua Sha is het eindproduct van een eeuwenlange opeenstapeling van deze ervaringen in combinatie met een verfijning van de reeds bestaande  stenen, zoals Jade.

Gua Sha therapie werkt als volgt: op de huid tussen bepaalde meridianen c.q. acupunctuurpunten wordt  geschraapt totdat er onder de huid rode puntjes  tevoorschijn komen. Door het zweten worden de poriën opengezet en volgens deze weg kan het gif, hieronder vallen ook virussen, het lichaam verlaten en kan men het gewenste resultaat van genezing bereiken.

Indicaties kunnen zijn:

migraine, griep, schouder/ rug/ nekklachten (stress, spanning), hooikoorts,

sportblessures klachten, chronische verkoudheid, hoest, astma, bronchitis,

oedeem (vocht ophoping) .